Herinrichting Blikpôle Grou

Herinrichtingsplan Blikpôle en aangrenzend water

Herinrichting Blikpôle Grou

Herinrichtingsplan Blikpôle en aangrenzend water

De opdracht

De initiatiefgroep 'Zeilcentrum Grou' had een locatie nabij de Blikpôle op het oog om haar nieuwbouwplannen te kunnen realiseren. De plek in het water, achter de strekdam langs het Prinses Margrietkanaal was nog helemaal leeg. De strekdam lag er al een aantal jaren en op de oevers van de Blikpôle was reeds een helling en een jollensteiger aangelegd. Tevens was het houten wandelpad, als onderdeel van het 'havenfront Grou' reeds aangelegd door de gemeente.

De jollensteiger was, om politieke redenen, aangewezen als Grouster zwemstrand. Er was een strook zand achter de steiger aangebracht en daarin waren een aantal speeltoestellen geplaatst. De bestaande jollensteiger was hierdoor niet zo geschikt meer voor haar oorspronkelijke functie, een plek om trailerbare bootjes te water te laten.

In nauw overleg met de gemeente heb ik, namens de initiatiefgroep, plannen gemaakt voor een herinrichting van de Blikpôle en het aangrenzende water. De plannen zijn grotendeels overgenomen door de gemeente en tot uitvoering gebracht.

Overzicht bestaande situatie

 23 september 2015


Het ontwerp

In de 'oksel' van het water achter de strekdam en tegen de oever van de Blikpôle is de meest ideale locatie voor de plaatsing van het Zeilcentrum gebleken. De zichtlijnen vanuit de omliggende straten en de zichtlijnen vanuit de omliggende woningen lopen langs de beoogde bouwlocatie. Het drijvende Zeilcentrum (diepgang 2,1 meter) is zo ver mogelijk tegen de oever geplaats.

Om de bouwlocatie te kunnen bereiken vanaf de wal is voorgesteld een (gebogen) steiger aan te leggen, welke tevens de noodzakelijke lange steiger evenwijdig met de strekdam zou ontsluiten. De wens van de gemeente was aan deze lange steiger grote schepen (boxmaat 5,5 x15,0 meter) te kunnen laten aanleggen. Bovendien werd voorgesteld de bovenkant van de steiger ca. 1,0 meter boven het gemiddelde waterniveau te gaan maken, makkelijk afstappen van de grote schepen en een mooi uitgangspunt voor het rolstoelvriendelijk maken van het Zeilcentrum. Aan het einde van de lange steiger zouden twee (langs)ligplaatsen gemaakt kunnen worden voor nog langere schepen, zonder de ingang daar ter plekke erg te versmallen. De gebogen steiger is op een logische plek verbonden met een reeds bestaande kruising op het houtenwandelpad op de Blikpôle. Door deze ingrepen blijft er relatief veel 'vrij' water voor het Zeilcentrum over, welke gebruikt kan worden voor diverse watergebonden evenenementen.

De wens van de initiatiefgroep was de jollensteiger beter toegankelijk te maken voor het eigenlijke doel. Daartoe zijn de speeltoestellen verplaatst naar achter het houten wandelpad. Er is naast de bestaande (zwemstrand)jollensteiger een nieuwe gebouwd, met daarachter gras in plaats van zand. Op de nieuwe jollensteiger zijn voorzieningen aangebracht om rolstoel gebonden mensen van- en aan boord te kunnen takelen.

Een andere wens van de initiatiefgroep was het plaatsen van een botenkraan (hefvermogen tot ca. 2000kg) voor het takelen van wedstrijdboten tot maximaal de grootte van een Regenboog. Daartoe was het noodzakelijk het steigertje in het verlengde van de trailerhelling iets te verplaasten en een damwand te maken ter hoogte van de kraan (met voldoende waterdiepte). Het terrein rondom de botenkraan is voorzien van graskeien, waar met een auto en trailer overheen te rijden is. Het houten wandelpad is op deze plek verwijderd en vervangen door donker gekleurde straatstenen.

Zichtlijnen Detail terreininrichting

 23 september 2015


Impressies

Vogelvlucht vanaf het zuiden Vogelvlucht vanaf het noorden Vogelvlucht vanaf het westen Gebruik in de praktijk Luchtfoto

 23 september 2015


Locatie



Meer weten over mij?


 Bureau

Nieuwsgierig naar mijn projecten?


 Projecten

Contact met mij?


 Contact