Fûke 54 Grou

Uitbreiding woning

Fûke 54 Grou

Uitbreiding woning

De opdracht

De opdracht bestond uit het maken van een ontwerp voor de uitbreiden van de woning met één slaapkamer in combinatie met het verlengen van de bestaande keuken.

De bestaande woning is één uit een reeks gelijkvormige woningen. Aan de achterzijde is variatie in lengte en in soorten aanbouwen. De woningen hebben een vrij dwingende vormgeving met tal van speklagen in verschillende baksteentinten.

 18 december 2017


Het ontwerp

In nauw overleg met de stedenbouwkundige en de welstand van gemeente Leeuwarden is een uitbreidingsvorm ontwikkeld.

De keuken in de plattegrond van de begane grond wordt naar achteren verlengd en nieuw ingedeeld. Op het platte dak van de keuken wordt de extra slaapkamer voorgesteld. De slaapkamer grenst aan de achterzijde aan een dakterras.

De gevel van de keukenuitbreiding en de bekleding van de bestaande muur is gedacht in hout. De bekleding loopt door tot aan de bestaande loopdeur in de zijgevel. De hoogte van deze houten gevel is gerelateerd aan de onderkant van de gevelband van het hoofdgebouw. De onderbouw lijkt op een houten doosje met gevelopeningen.

Over het houten doosje is het dak van de slaapkamer gevouwen, startend met een lage goot aan de erfgrens zijde, de onderzijde gerelateerd aan de hoogte van de reeds aanwezige loopdeur naar de garage. Het eerste deel van het (pannen) dak loopt verticaal om ter plaatste van de nieuwe slaapkamer voldoende vrije hoogte te verkrijgen. Vervolgens loopt het dak in dezelfde schuinte als het langsvlak van het hoofddak omhoog. Ter plaatse van de koppeling met het hoofdgebouw loopt het dak weer verticaal naar beneden toe. De nieuwe goot aan die zijde sluit aan op de bestaande goot van het hoofdgebouw.

Er zijn geen gevelopeningen in de zijgevel, grenzend aan de erfgrens, daar de afstand tot de erfgrens te klein is. Door de schuinte van het dak zullen de buren weinig zonlicht hoeven te missen. De nieuwe aanbouw is geleed in hoogte, heeft kenmerken van het bestaande en is 'luchtig'.

Gewijzigde rechterzijgevel Gewijzigde achtergevel

 18 december 2017


Impressies

Impressie gewijzigd straatbeeld Vogelvlucht gewijzigde voorgevel Impressie gewijzigde achtergevel Vogelvlucht gewijzigde achtergevel

 18 december 2017


Locatie



Meer weten over mij?


 Bureau

Nieuwsgierig naar mijn projecten?


 Projecten

Contact met mij?


 Contact